ANA SAYFA Uzak Doğu Japonya Japonya: Kimiidera Tapınağı

Japonya: Kimiidera Tapınağı

Bu yazımızda Japonya Wakayama şehrindeki önemli tapınaklardan biri Kimiidera Tapınağı’nı ziyaret edeceğiz. Wakayama, Osaka Körfezi’ne ve Büyük Okyanus’a kıyısı olan küçük bir şehir. Dağlık alanlarıyla doğası çok zengin. Ormanla kaplı dağlarda ağaçların arasında Koyasan diye adlandırılan bölge, Budizme ve Sinturizme inananların hac yeri. Ağaçlarla kaplı ormanda tepede sayısız tapınaklar ve mezarlık var. Burası ölen kişilerin yakıldıktan sonra alınan boyun kemiklerinin bir bölümünün saklandığı küçük seramik kavanozların konulduğu mezarlığın da olduğu kutsal bir bölge.

Wakayama ve Kimiidera’ya dönelim. Wakayama’nın temiz plajları denize girmek için ideal. Dağ evleri var, yaylaya çıkar gibi yazın insanlar serinlemek için buraya giderler. Bölgeyi bizim Akdeniz bölgesine benzetirim, mandalina ağaçları ile kaplı alanları görünce. Şeftalisi de meşhur. Sanayiden çok tarıma önem verilen bir şehir.

Şehir merkezinde Kishu Tökügawa ailesinin eskiden yaşadığı bir kale var. Çevresindeki park baharda SAKURA, kiraz çiçekleri ile kaplanır. Sonbaharda ise renk cümbüşüne dönüşür.

Kimiidera Tapınağı, hac yeri gibi ziyaret edilen, önemli ve şehir merkezine en yakın tapınaklardan biri. Tapınak, fazla yüksek olmayan tepede ağaçlar arasına gizlenmiş irili ufaklı birçok tapınağın olduğu bir bölgede bulunuyor. Yakınındaki yoldan geçerken ağaçlar arasında kırmızı çatı kıvrımları ile hemen gözünüze çarpıyor ve bir an önce bu gizemli yere ulaşmak istiyorsunuz. Merdiven çıkmakta güçlük çekerseniz merak etmeyin tepeye yakın yerde otopark var. Aracınızı park ettikten sonra biraz çabayla tapınağa ulaşabilirsiniz. Eğer nefesinize güveniyorsanız “ha gayret !” tepeye tırmanmak için dik 231 basamaklı merdivenler sizi bekliyor. Hediyelik eşya ile yöresel yiyeceklerin satıldığı alandan sonra merdivenle kısa bir tırmanış daha yapılarak giriş kapısına ulaşılıyor.

Tapınak sekizinci yüzyılda İkö Shonin tarafından kurulmuş ve o zamanlar 500 civarında Monk yaşarmış, şimdilerde sayıları çok azalmış. Merdivenle çıkan yolun iki tarafı Sakura, kiraz ağaçları ile kaplı. Baharda giderseniz sakuralar tüm yorgunluğunuzu unutturuyor. Bir önemli özelliği de Japonya baharında en erken açan Sakura ağacının burada gizli olması …

Ayrıca tepeye tırmanırken dağdan akan sulardan oluşan küçük su kanalları var. Yine yol kenarındaki irili ufaklı küçük taş heykeller çok sevimli. Merdivenlerin duygulu bir hikayesi de var. Edo döneminde bir delikanlı annesini sırtına almış, merdivenleri tırmanmaya başlamış ve yolun yarısında parmaklı terliklerinin ipi kopmuş, yol üstündeki küçük tapınaklardan birindeki rahibin kızı o terliği tamir etmiş. Birbirine aşık olan iki genç sonra evlenmişler. Genç küçük bir iş adamı iken bu evlilik sonrası işleri daha da düzelmiş ve zengin olmuş. O nedenle “şans merdiveni” olarak da ünlü. En yüksek yerdeki tapınağa giderken yol kenarında irili ufaklı heykeller var ama asıl buda imajı tapınağın içinde, oldukça büyük. İçeri girmek ve dokunmak diğer tapınaklardaki gibi yasak. Tapınağın giriş kapısındaki kocaman zili urganla sallayıp geldiğinizi haber verir iki elinizi göğüs hizasında birleştirip duanızı edersiniz. Tapınağın önünde tütsünüzü yakıp dileğinizi dilersiniz.

Ortada kuyudan çıkan suyun tadı da çok güzel . Özellikle çay töreninde kuyu suyu kullanılıyor ve bu su çaya özel bir tat katıyor. Tapınaktan şehrin bir bölümünü ve denizi görmek mümkün. Tapınak ziyaretiniz sonrası, ilerideki eğlence parkı ve balık pazarı da görülmeye değer. Eğer çiğ balık yemekte sorununuz yoksa yeni yakalanmış som balıklarını küçük dilimlerde tadabilirsiniz. Tapınak ayrıca hasta olanların ziyaret ettiği bir yer. İşte başarılı olmak, okulda başarılı olmak, sağlıklı yaşamak, kazadan korunmak gibi değişik dilekler için hazırlanmış “omamori”  alabilirsiniz.

Sağlık ve başarı konusunda dayanılacak bir şey arama “umut” her dinde var. Ben göğüs ağrılarına şifa olsun diye  omamorilerden kalp şeklinde olanını aldım.

Umarım bir gün yolunuz bu taraflara düşer de benim deneyimlerimi kendiniz yaşar, gözlemlersiniz… 




 

 

 

 



 

 

 

 

 







NO COMMENTS

Yorumunuzu Buraya Yazabilirsiniz

Yorumunuzu Giiniz
Please enter your name here

Exit mobile version