Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun çocukların sağlıklı büyümeleri için değişik dini ve kültürel gelenekler bulunmaktadır.

Örneğin bizim ülkemiz Türkiye’de çocuk doğunca mevlüt okutulur, kırkı çıkınca konu komşuya gösterilirdi. Diş bulguru ve erkeklerin sünnet olması da geleneklerimiz arasında. Kardeşim doğduğunda, kırkı çıkınca, bir komşumuz kardeşimin yüzüne uzun yaşasın “Dede” olsun dileğiyle un sürmüştü.

Doğal olarak, bu ülkede gelenekler daha farklı. Geçmişte ve savaş sırasında yoksulluk nedeniyle henüz bir yaşına gelmeden çok sayıda çocuk ölümleri olmuş. Bu ve benzer nedenlerle çocukların sağlıklı büyümeleri için gelenekler oluşturulmuş. Çocuklar doğunca önce “Sinturizm” tapınağına götürülür. Kimono vb. hazırlıklar başlar, tabii ailelerin geleneklere ne kadar bağlı olduğuna ve ekonomik koşullarına göre değişiklikler görülebilir.

Aralık ayının 15’ i tören günü. Ancak kalabalığı önlemek için Aralık ayının başlamasıyla tapınağı ziyarete gidenleri görmek mümkün.

Shichi-go-san, ‘7-5-3’ tapınağa gitmeleri gereken yaş. Kız çocukları üç ve yedi yaşlarında, erkek çocuklar beş yaşında olmalı. Bu gelenek onlar için 20 yasına gelmeden önce yapılan en önemli tören. Kız çocukları kimono giyerler geleneklere göre. Erkeklere özgü kimono da var. Kimonoyu torunları için servet ödeyip alan büyükanneler olduğu gibi, kiralayanlar da var. Örneğin eşimin annesi kızım doğduğunda benim için servet olan bir rakam (3000 Dolar) ödeyip almıştı!

Ancak iyi korunursa kendi çocuklarına giydirebilir anneler o kimonoyu, benim kızımın yaptığı gibi. Tabii ki koruyup saklayan bendim.

Kimono tek başına değil … bele “obi” denilen kuşak takılır, “zori” denilen parmak arası özel terlik giyilir, saça özel tokalar takılır ve törene gitmeden önce saçlar kuaförde yapılır. Törene giderken çocukları gözlemlemek ilginç. Kimono kirlenmesin diye telaşlanan anneler, her gün spor ayakkabıya alışkın ayaklarıyla giydikleri terliklerle yürümeye çalışırken dengesini kaybedip düşen çocuklar ve kızan anneler … Hava durumu da önemli.

Tapınakta tören gruplar halinde yapılır. Sinturizm rahibi duasını yaparken çocukların çoğu esner, ağlayanlar da olur. Törenden sonra her çocuğa hediye ve “chisato” denilen şekerlemenin olduğu torba veriliyor. Çocukların yüzü gülmeye başlar işte o zaman. Daha sonra aile ile birlikte yemeğe gidilir. Kızım üç ve yedi yaşında, oğlum beş yaşında iken törene katıldılar.

Geçen yıl kızım kendi kimonosunu kızına giydirdi. Emiru süslenmeyi sevdiği halde yüzü bir türlü gülmedi. Çok zor o kimonoyu taşımak. İki kez giydim biliyorum ne kadar zor olduğunu.

O günü unutulmaz kılmak için aileler kendileri fotoğraf çekerler ama fotoğrafçıda çektirenler de var. Benim çevremde olmadı ama o gün salon kiralayıp parti yapanların olduğunu da duydum ve televizyonda gördüm. Kimonodan başka özel hazırlamış nişan kıyafeti gibi elbise giyen kızlar, damat gibi takım elbiseli erkek çocuklarını görmek mümkün o özel partilerde.

Yıllar önce kızımın fotoğrafının yer aldığı yazım çıkmıştı bir dergide. İngilizce bir metindi. En sonunda torunlarımın da bu günlerini görmek dileğiyle bitirmişim yazıyı.

Kızım ve oğlumun birlikte katıldığı törenden bir kare

Kızımın kızının özel gününü görmek kısmet oldu. Şimdiki arzum oğlumun çocuğunun da bu özel gününü görebilmek.

Aslında tüm dünya çocukları için dileğim, sağlıklı ortamda büyümeleri, barış içinde ve huzurlu günlerde yaşamaları.

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

Yorumunuzu Buraya Yazabilirsiniz

Yorumunuzu Giiniz
Please enter your name here