Japonya’da Nakayamadera Tapınağı, sağlıklı  bir hamilelik dönemi ve doğan bebeğin sağlıklı  büyümesi dileğiyle  ziyaret edilen  en önemli yerlerden biri.
Takarazuka sehrindeki Nakayamadera Tapınağı Prens Shotoku tarafından 6.yy da yaptırılmış tarihi bir tapınak. Çok anlamlı bir misyona sahip olan tapınak, bebeğin sağlıklı doğması ve büyümesi dilekleri ile her bölgeden ziyaretçileri çekmektedir. Hamile anne adayları tapınağı ziyaretlerinde, sağlıklı çocukları olması için dua ederler. Japonya’da anne adaylarının hamilelik dönemlerinde anne karnındaki çocuğu koruması için ‘haraobi’ denen özel korseler kullanma geleneği var. Anne adayları kuşak şeklindeki korseleri  tapınaktan alıp, kullanıp doğum sonrası geri getirebiliyorlar. Tapınak bebeğin korunmasına fiziksel olarak da yardımcı oluyor yani. Son yıllarda çok meşgul anne adayları korselerini tapınak yerine AVM’lerden alsalarda Tapınaktan alma şansları da olduğunu biliyorlar.
 
Japonya’da tapınaklar genellikle yüksek yerlerde, dağlarda tırmanması güç olan yerlerde yapılmış. Bu tapınakta gelenler anne adayları olduğuna göre, onların tapınağa kolaylıkla çıkması için yürüyen merdivenler ve asansörler de düşünülmüş.
Daha önceki yazımda Japonya’da çocukların üç ve beş yaşında, özel kimonolarını giyerek ilk ziyaretlerini yaptıklarını anlatmıştım.  İlk Tapınak Ziyareti 

Aslında bebeklerin kimonoları ile ilk tapınak ziyaretleri doğumdan sonra oluyor. Bebeğinin sağlıklı doğması için dua eden anne, bebeğin doğumundan sonra bebeği ile aslında ailece ve aile büyükleri ile tekrar şükranlarını sunmak üzere geliyor. Yeni doğmuş bebek özel kimonosu ile yapıyor ilk tapınak ziyaretini. Doğum sonrası tapınak ziyareti yakındaki başka tapınaklara da olabilse de en gözde tapınak Nakayamedara.
 
Gelelim kimono öyküsüne, bebek doğunca aile büyükleri çok yüksek fiyatlar ödeyerek, bebeğe kız veya erkek olmasına göre renkleri ve üzerindeki sembolleri farklı olan kimonolar alıyorlar. Japonya’da her ailenin kendine özel bir logosu vardır. Kimono üzerine bu logo da işleniyor. Tabi bebek doğar doğmaz kimonoyu giyemez. İlk tapınak töreninde bu kimono pelerin gibi, örtü gibi kullanılıyor. Sonra kimono saklanıyor ve çocukların kız ise üç ve erkek ise beş  yaşındaki ilk tapınak ziyaretinde bu kimono giydiriliyor. Çocuklarımın kimonalarının fotolarında görüldüğü gibi kız bebek kimonosunda kelebek ve çiçek motifleri yer alırken, erkek çocuk kimonosunda kuş figürü, kılıç gibi Samurai motiflerinin yer alıyor.
Peki tapınak ziyareti için özel bir gün var mı?  Japonya’da ‘daian’ denilen özel günler var. Her ay birkaç gün, takvimlerde işaretli bu günler sadece tapınak ziyaretleri  için değil, kutlamalar ve hayırlı işler için önemli günler. Aslında bu günlerin neye göre belirlendiği konusunda fikrim yok.Tabi günümüzün hareketli dünyasında artık bu günlere o kadar dikkat edilmese de, tapınaklar yine de bu günlerde daha kalabalık. Tapınağın girişinde dileklerde yazılmış ve asılmış.
Nakayamadera  Tapınağı’na  ulaşana kadar yol boyunca  irili ufaklı tapınaklar var. Tapınağın ayrı bir güzelliği büyük ve çok güzel düzenlenmiş bahçesi.
Tapınak içinde bebek için yapılacak tören alanına önceden haber vererek girilebiliyor. Tören sırasında resim çekilmesi de uygun bulunmuyor. O zaman bebek Satoki’nin  tören öncesi fotoğrafı ile veda edelim. 

 

 

Yorumunuzu Buraya Yazabilirsiniz

Yorumunuzu Giiniz
Please enter your name here