‘Puerto Princesa Underground River’ın bir doğa harikası olduğu 2012 yılında Dünya’nın Yeni Yedi Doğa Harikası arasına alınarak tescillenmiş. Yeraltı nehri, Filipinler Palawan Adası’nda, Puerto Princesa şehrinin 80 km kuzeyinde yer almakta. Subterranean River National Park korumaya alınmış.

Palawan Adası Filipinler’in en yeşil adası. Adanın yarısı ormanlarla kaplı. Ulusal Parkın yer aldığı bölüm 800’den fazla farklı bitki ve çok sayıda hayvana ev sahipliği yapıyor. Yeraltı nehri magaraların altından akarak Güney Çin Denizi’ne ulaşıyor. Meksika’daki yeraltı nehrinden sonra dünyanın en uzun ikinci yeraltı nehri.

Önce video ile gezmek isterseniz.

İlk kez bir yeraltı nehri görecektik ve bu nehir dünyanın yeni yedi harikasından biriydi. Merak içindeydik, nehre ulaşmak için Sabang kasabasına geldik. Kasaba deniz kenarında küçük bir yerleşim yeri ve yeraltı nehri turu için her şey organize edilmiş. Günlük ziyaretçi sayısı da sınırlanmış durumda. Çok sayıda tekne kıyıda bekliyor, düzenli şekilde yolcu taşıyorlar. Oldukça kalabalık, tekneye sıra ile düzenli bir şekilde biniliyor. Tekne ile 20 dakikalık bir yolculuk sonrası bir adada indik.

Deniz kenarından üç dakika orman içinde yürüyerek nehir kenarına geçtik. 

Nehrin başlangıcında bu kez nehir turu için başka bir tekneye bindik, her tekne sekiz kişilik, can yelekleri ve baret taktık güvenlik açısından.

Kısa süre açık havada gittikten sonra mağaraların olduğu nehrin derinliklerine uzanıyoruz. Nehrin tamamı 8 km, halen 4 km’lik kısmı açılmış, tur kapsamında 1,5 km’lik bir bölümü gezilebiliyor. 20 milyon yılda oluşmuş, kireçtaşından oluşan magarada sarkıtlar, dikitler değişik şekiller oluşturuyor.

Hem şekiller, hem renkler çok farklı görünüyor. Magara içinde konuşulmaması için tekneye binerken kulaklıklar veriliyor. Çevrede ışıklandırma yapılmamış. Teknede yer alan rehber kulaklıkla bize anlatılan formların üzerine el feneri tutarak daha iyi görmemizi sağlıyor. Tabi formlar o kadar değişik ki, esprili bir şekilde bir yöndeki formları sebze ve meyve pazarı olarak adlandırıp, duvarlarda patlıcan, sarımsak, mantar görmemizi sağlıyorlar.

Diğer yönde ise dini figürler, Meryem, İsa, Katedral gibi.. tanımlıyorlar. Aslında içeride görecekleriniz sizin hayal gücünüze kalmış, mutlaka bir şekle de benzetmeniz gerekmiyor, sadece 20 milyon yılda oluşmuş doğa harikasını seyretmeniz yeterli. Asıl ilginci magarada yaşayan yarasalar, sığırcık kuşları ve diğer canlılar. Rehber yukarıya doğru bakarken ağzınızı kapatın, uykudaki yarasalar üzerinize anı bırakabilir demesi gülümsemelere yol açıyor. Magaranın içinde durgun nehrin üzerinde giderken gerçekten soluğumuzun kesildiğini hissettik. Tek kelime ile yeraltı nehri gerçekten bir doğa harikası.

Gelelim yeraltı nehrine nasıl ulaştığımıza…

Yeraltı Nehri Palavan Adası’nda. Yine aynı adada yer alan El Nido’da veya Puerto Princesa’da konaklayıp karayolu ile Sabang Kasabası’na ulaşılabilir. Puerto Princesa’nın 80 km uzaklıkta olduğunu belirtmiştim, El Nido’ya göre daha yakın, yine de yol iki saat sürüyor. Oradan tur almak mümkün. Biz daha önce El Nido’ya ulaşmış, yeraltı nehri sonrası Puerto Princesa’da bir gece konaklamak ve ertesi gün Boracay’a uçmayı planlamıştık. El Nido’da otelimiz bize minibüs ile önce yeraltı nehrini gezmemizi daha sonra Puerto Princesa’ya ulaşmamızı sağlayan turu önerince bize bu yol uygun geldi. Aslında üç kişi olduğumuz için araç parasını paylaşmamız maliyeti düşürmemizi sağlıyor. Yine de yalnız gezenlerin daha ekonomik yol bulmaları mümkün olabilir. El Nido’dan toplu taşım araçları ile ya da toplu turlarla da gelmek mümkün olabilir. Bölgenin geçim kaynağı olduğu için özellikle Puerto Princesa’dan tur alınmasına yönlendiriliyor. Ancak toplu ulaşım ile Sabang’a gelip kıyıdan tekne ücretini ve çevre vergisini ödeyip programınızı kendiniz yapmanız durumunda çok daha ekonomik olabilir.

El Nido’dan araba bizi gece saat 4.00 de aldı ve tam beş saatlik bir yolculuk ile Sabang’a ulaştık. Saat 11 de tekneye bindik. İki saat kadar sonra tekrar geri döndük. Burada güzel bir lokantada yemek yedik. Aldığımız tur fiyatının içinde yemek de dahil idi. Kasabada güzel lokantalarda açık büfe Filipinler yemekleri tatmak mümkün. Yemekleri çok çeşitli ve lezzetli bulduk.

Ayrıca çok sayıda hediyelik eşya satan dükkanlarda vardı. Nehir turu tekne ile iki saat içinde tamamlansa da buraya ulaşım, tekne beklemek ve oralarda keyifle yemek yemek de eklenince tur tam gününüzü alıyor. Puerto Princesa’dan alınan turlarda araya başka görülecek yerler de ekleniyormuş. Fil çiftliği, yılan çiftliği gibi.

Yemek sonrası, iki saatlik bir yolculuk ile Puerto Princesa ya ulaştık. Yeşillikler arasında asfalt düzgün bir yolda sürdü yolculuğumuz.

Bu bölümde Puerto Princesa’dan söz edelim. Şehir yeraltı nehrine en yakın kalınabilecek yer. Aslında henüz pek turistik görünmüyor, havaalanı da olması nedeni ile Palawan Adası’nda bir geçiş noktası olarak görünüyor. Biz de bu nedenle sadece bir gece konakladık.

Şehrin bizim için en güzel yeri kaldığımız otel idi, Dad’s Bay View Hotel. El Nido’da en çok para ödediğimiz, ancak en az memnun kaldığımız otelden sonra burada konaklamak bize çok iyi geldi. Otelin adını El Nido’da bizimle aynı otelde kalan Avustralyalı aileden almıştık. Gerçekten çok memnun kaldık. 


Deniz manzaralı odamız, zengin sabah kahvaltısı ile rahat ettik otelde.

Ayrıca otel sahibi ailenin oğlu ilk akşam bizi yemek için halkın gittigi restoranlar bölgesine götürdü, ertesi gün de uçağımız öğlendi. Bizi önce şehirde gezdirip sonra havaalanına bıraktı. Böylece iki gün için başka bir araca ihtiyacımız kalmadı.

Kısaca Puerto Princesa’dan manzaralar paylaşalım.

Renkli ve estetik Kilisesi;

İkinci Dünya Savaşında ölen Amerikan askerleri için yapılan anıt mezarlık deniz kenarında, güzel bir bahçe içerisinde. Park gibi gezilebilir.

Gelelim Puerto Princesa Havaalanı’na çok küçük, ülke içi uçuşların olduğu bir havaalanı. Ancak çalışmalar yapılıyormuş yakında uluslararası uçuşlara açılacakmış. Pist küçük, uçaklar küçük ve girişte bavul konan güvenlik bandının üzerinde de bozuk yazısı. Çok uzun süredir havaalanında bavulumu banda koymadan geçmemiştim.

Son Söz

Filipinler’e gitme kararı verirken dünyanın yeni yedi harikasından birini göreceğimizi bilmiyorduk. Program hazırlarken yeraltı nehrinin varlığını öğrendik ve programımıza aldık. İyi ki de almışız. Aslında bu gezimizde ikinci harika Halong Bay’de bizi bekliyordu. İki hafta içinde iki dünya harikası görme şansımız oldu.

 

5 COMMENTS

  1. Dikitleriyle,sarkıtlarıyle,yarasalarıyla bir
    Yersaltı nehrini görmek ve yazısını okumak
    Gerçekten çok güzeldi.
    Elinize sağlık Tülay hanım.

Yorumunuzu Buraya Yazabilirsiniz

Yorumunuzu Giiniz
Please enter your name here