Hindistan mutlaka görülecek yerler listemde yer almasına rağmen planlamasının da zor olduğunu düşündüğüm bir ülkeydi. En kolayı, organize bir tur ile gitmek olabilirdi; ancak o durumda da dilediğince gezme keyfini yaşayamayacaktık. Böylesine özel bir ülke, sınırlı ve sıkışık bir programın ötesinde dolaşılmayı hak ediyordu.

Hindistan, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi, özellikle sağlık ve hijyen sorunları, okuduğum fakirlik, sefalet öyküleri kişisel olarak biraz tereddüt yaratıyordu. Yıllardır nerede ise her kış Uzak Doğu programı yaparken hiç endişe duymamışken, Hindistan’a kendi programımızı yapma konusunda ise o kadar rahat hissedemiyordum.

Yine de zamanı gelmiş ki 2017 kışı 24 Kasım kara cuma için Pegasus Havayolları’nın %50 promosyonunu görünce en uzak mesafeler arasında olan Bişkek aktarmalı Delhi’ye 15-28 Şubat 2018 tarihleri için iki kişilik bilet almış bulunduk. Her ne kadar bilet gidiş dönüş sadece 1100 TL ile çok uygun bir fiyata gelse de Pegasus Havayolları ile Delhi’ye uçuşun iyi bir seçenek olmadığını aktarma sırasında yaşadığımız acı deneyimle anladık. Bişkek’e inemeyen uçağımız Kazakistan’ın başkenti Almaata’ya indi tüm gün havaalanında mahsur kaldık, sonuç olarak bir gün sonrası için kendi paramız ile Air India bileti alıp, havalanında bir otelde geceleyip bir gün gecikme ile Yeni Delhi’ye ulaştık. Bu durumda bizim uçak maliyetimiz iki katına çıkmış oldu. Bu deneyim ile Pegasus ile aktarmalı uçuş bileti almayacağımızı öğrenmiş olduk. Yazıyı yazarken yaptığım araştırmada da görünen o ki Pegasus Hindistan uçuşlarını kaldırmış. Pegasus seçeneği olmadığına göre nasıl gidebiliriz Delhi’ye; THY’nin Yeni Delhi^ye direk uçuşu var, ya da Katar, Etihad, Air Astana Havayolları ile aktarmalı uçulabilir.

İstanbul-Delhi gidiş dönüş biletimizi almıştık, başkentten her noktaya ulaşabilirdik. Sıra çok büyük olan bu ülkede önceliğimizi hangi bölgeye vermeli kararındaydı. Çalışmaya tüm tur programlarını tarayarak başladık, 7-8 günlük tur programları altın üçgen olarak adlandırılan Delhi, Jaipur ve Agra’yı kapsamaktaydı. Eğer süre 10-11 güne çıkarsa bu kez programa ya Katmandu ya da Mumbai ve Goa ekleniyordu. Bizim süremiz 13 gün olduğuna göre iki veya üç günümüzü Karmandu’ya ayırmamız bir seçenek olabilirdi. Daha sonra zamanımızın tümünü Kuzey Hindistan’da geçirmeye ve Nepal’e de başka bir tarihte daha uzun süreli gitme kararını verdik.

Zaman sıkıntımız olmadığına göre Delhi, Jaipur ve Agra’yı içeren klasik altın üçgen yanı sıra mutlaka mistik Varanasi de görülmeliydi. Biraz daha çalışınca Rajasthan Bölgesi’nde önemli iki şehir Pushkar ve Udaipur’ı da programımıza aldık. Önce haritamızı incelersek; Delhi, Jaipur ve Agra rotasına niçin altın üçgen dendiği açıkça görülüyor. Biz bu üçgenin yanı sıra güneybatı ve güneydoğuda bölgenin üç önemli şehrini de yeterince gezmiş olduk.

Konaklamaya gelince Hindistan’da her fiyattan otel bulabilirsiniz. Otel fiyatları Avrupa’ya göre çok daha uygun ancak bölgenin özelliği nedeni ile başlangıçta belli standartta otelleri tercih etmek gerek diye düşündük. Türkiye’den sadece Delhi’de iki gece havaalanı karşılamalı üç yıldızlı Prime Balajı otelinden yer ayırttık. Diğer şehirlerdeki otellerimizi Delhi’ye ulaşınca ayırtmaya karar verdik. Pegasus gecikmesi nedeniyle Delhi’de iki gece yerine bir gece kalabildik. Gezimizde Hindistan’da iş için bulunan bir arkadaşımız bu bölge gezisinde bize katılmak istemişti. Bu durum bizim için çok cazip bir teklif oldu ürktüğümüz ülkeyi bizden daha iyi bilen birisi ile dolaşma şansına sahip olacaktık. Delhi’ye bizden önce ulaşan arkadaşımız otelimize yakın bir hostelden yer ayırtmıştı. Bizi ilk gün Hindistan’daki hostelleri tanıtmak amacı ile kaldığı yere davet etti. Hindistan’daki hostellerin Batı formatında ve anlayışında düzenlendiğini özel odalarda kalarak gezimize devam edebileceğimizi söyledi. Böylece hem daha özgün hem de daha ekonomik konaklama tercihinde bulunduk. Hostellerde gecelik iki kişilik özel banyolu oda fiyatları ortalama 20-25 dolar civarındaydı.

Hindistan içi ulaşıma gelince iki uçak, iki tren, bir otobüs, bir UBER taksi ile şehirler arası yolculuğumuzu yaptık. 

Şehir içlerinde dolaşırken tercihimiz hep tuktuk oldu. Üç kişi olmamız nedeniyle bizim için uygun fiyatlı olan tuktuk, aynı zamanda sokakta yaşamın içinde hissettirdiği için özel olarak benim için keyifli, Uzak Doğu gezilerimin vazgeçilmez ulaşım aracı. Ve deve, Pushkar’da çölde gecelemek için deve ile çöle ulaştık. Birçok yerde fil turu almamız da mümkündü ancak onların acılı eğitim süreçlerini bildiğimiz için özellikle file binmek istemedik.

Delhi’ye iki gece ayırıp, üçüncü gün sabah Jaipur uçuş biletimizi ve son gün için Varanasi’den Delhi’ye ara uçuş uçak biletlerimizi yine Türkiye’de iken aldık. Hindistan havayolları içinde Air India en pahalı ve lüks havayolu. Bu arada Air India ile de mecburiyetten Kazakistan Delhi uçuşu almak zorunda kalmıştık. Indigo, Jet Airways ve Spicejet daha uygun fiyatla iç hatlarda uçuş yapan firmalar. Biz tercihimizi Indigo Havayolu’ndan yana kullandık Delhi Jaipur arası kişi başı 50 TL Varanasi Delhi arası 115 TL gibi düşük fiyatlarla biletlerimizi aldık.

Üçüncü gün Jaipur’a uçtuk. Jaipurda iki gece üç tam günde şehrin görülmesi gereken yerlerinin çoğunu gezebildik. Jaipur’dan sonraki durağımız Pushkar’a otobüs veya tren ile ulaşabilirdik. Tren Pushkar yakındaki Acmer şehrinde duruyor iki şehir arasında taksi ile ulaşım gerekiyor. Otobüs Pushkar merkeze 400 rubiye gidiyor. Biz üç kişi olduğumuz için otobüs alternatifi yerine UBER taksi kiralayıp yol geçiş ücretleri ile birlikte 1600 rubi ödedik. Arada fiyat farkı çok az, konfor farkı çok fazlaydı. Hindistan’da otobüs en son sırada tercih edilmesi gereken bir ulaşım aracıymış.

Çok turist çeken küçük beyaz şehir Pushkar da şehirde gezmenin yanı sıra çöl safari fikri de çok çekiciydi. Pushkar’daki üç gecemizin bir gecesini çölde yıldızlar altında uyuyarak geçirdik.

Puskar’dan Udiapur’ a tren yolculuğu için önce taksi ile Acmer’e gidip orada trene bindik. Böylece Hindistan’da ilk tren yolculuğu deneyimimizi yaşadık. Trende yolculuk ederken sınıflar önemli. Sleeping vagonların ucuzu ve demir parmaklıklarla kapatılmış pencereleri ile trende yolculuk esnasında kendimi kapalı tutuklu hissedeceğim duygusuna kapıldım nedense. İyi olan nokta, bizim aldığımız C3 sınıfı demir parmaklıksız pencereli, turistlerin çoğunluğunun tercih ettiği geniş deri koltuklu rahat kompartmanlardı. Yerel halk daha ucuz olan vagonlarda seyahat etmeyi tercih ediyor doğal olarak bilet fiyatlarındaki farklılıklar nedeniyle. Pahalı dediğimiz fiyatlarla beş saat süren yolculuk için 590 Rubi yani 10 dolardan az ödeme yaptık. Ancak bu biletleri önceden almak gerekiyor, biz üç beş gün önce almaya kalktığımızda son güne kadar sıranın gelmesini bekledik. Son günlerde yer açılıp bilet alabildik.

Udipur’dan Hindistan’a gelip mutlaka görülmesi gereken mimari eser Taç Mahal için Agra’ya dokuz saat süren bir tren yolculuğu ile ulaşabildik. Tren ve otobüs yolculuklarımızı gece yapmayı tercih ediyorduk. Böylece uzun ve rahatsız yolculuklarda uzanarak uyumaya çalışıyorduk. Agra’da gecelemeye gerek yoktu, sabah erken saatte ulaştığımız şehirde Taç Mahal ve kaleyi gün içinde görüp bu kez yeni ulaşım aracı otobüsü deneyerek Varanasi’ye ulaşmayı planlamıştık.

Agra – Varanasi otobüs yolculuğu için hayatımda ilk kez iki katlı ve yataklı otobüs ile seyahat ettiğimi yazınca rahat ve uyuyarak yolculuk yaptığımızı sanabilirsiniz. Son derece kötü yollar ve aynı şekilde kötü bir otobüs ile yaptığımız hayatımın en zor otobüs yolculuğunu kimseye tavsiye edemeyeceğim. Varanasi Ganj nehrinde ölü yakma törenlerinin yapıldığı tarihi şehir. İki gece konakladık şehirde ve yolculuğumuzu son gün Delhi’ye uçarak tamamladık.

Hindistan çok ilginç, farklı bir ülke, ülkeden çok farklı duygularla ayrılabilirsiniz. Bir yanda bu ülkeye bir daha gelmem diyenler, diğer yanda tekrar tekrar gelmek isteyenlerle karşılaşabilirsiniz. Hindistan’ı ilk kez yurt dışına çıkacaklar için başlangıç rotası olarak öneremem. Gerçek gezginlerin bu her anlamı ile farklı ülkeye gideceklerini düşünüyorum. Bu yazıda sadece gezi planlamasını anlatmak istedim. 

1 COMMENT

Yorumunuzu Buraya Yazabilirsiniz

Yorumunuzu Giiniz
Please enter your name here