Hurghada, Kızıldeniz’in inci kolyesi, 36 km uzunluğundaki sahili, harika plajları, çok uygun fiyatlı lüks otelleri, su sporları merkezleri ile her mevsim tatil yapılabilecek özel bir belde… Bu özellikleri 1990’lara kadar küçük bir balıkçı kasabası olan Hurghada’yı  Mısır’ın çok turist çeken bir tatil bölgesine dönüştürmüş.

Hurghada Mısır’da, Afrika kıtasında, Orta Doğu’da, dünyanın en eski ve önemli medeniyetlerinin beşiğinde yer alıyor. Kızıldeniz kıyısında sadece deniz-güneş tatilinin ötesinde farklı özelliklere sahip. Bizim için de Afrika kıtasında bir Arap ülkesi olarak farklı bir kültürel ve coğrafi yere sahipliği cazibesini arttırıyordu.

Hurghada’ya, yedi yıl önce kasım ayında arkadaşlarım ile sadece deniz güneş tatili planlayarak gitmiştik. 2022 yılı kasım ayında ise daha geniş kapsamlı Mısır gezisinin içinde bir destinasyon olarak tekrar gittik. Her iki gezimizde de sonbaharda ılık havada Hurghada gözümüze, ruhumuza, zihnimize güzel geldi.

Hurghada küçük bir yer olmasına rağmen çok fazla aktivite yapılabilecek bir şehir. İlk gezimizde Hurghada’da gördüklerimiz ve yaşadıklarımız beklentilerimizin çok üzerinde oldu. Sekiz gün dolu dolu gezmemize rağmen daha çok zamanımız olmasını diledik. İkinci gezimizde Hurghada’ya ayırdığımız süre 3 gece idi. Bazı yerleri ikinci kez gezdikten sonra tüm şehri tekrar dolaştık. Yeni Hurghada çok büyümüş, yeni oteller açılmış, bina sayısı çok artmış, Marina yeniden düzenlenmiş, çok şık kafeler, restoranlar açılmış. Caddeler, dükkanlar turistlerin ilgisini çekecek şekilde düzenlenmiş. 

Hurghada’yı programlarına alacak gezginlere önerimiz, burayı 2-3 günlük deniz-güneş tatili geçirilecek küçük bir sahil kasabası olarak düşünmek yerine, diğer aktiveleri de gerçekleştirebilecekleri bir yer olarak ele almaları ve zaman planlamasını buna göre yapmalarıdır.

Niçin Hurghada

*Öncelikle 15 Nisan 2023 tarihinden itibaren eski sıkı önceden vize alma zorunluluğu kalktı. Umumi pasaport sahibi Türk Vatandaşları 15 dolar ile kapı vizesi alabilmekte.

*Çoğunluğu Kızıldeniz kıyısında yer alan 100’den fazla sayıda otel, harika plajları ve yapılacak çeşitli etkinlikler bulunmaktadır. Yıl boyunca her mevsim tatil yapılabilecek bir yer olan Hurghada’da Kızıldeniz’de dalmak isteyen her düzeydeki dalgıçlara çok sayıdaki Scuba Diving okulları ile hizmet verilmektedir.

*Diğer yandan tarih ve kültür keyfi yaşatmaktadır. Mısır Piramitlerinden sonra en çok turist çeken yerler olan Luxor ve Aswan tarihi bölgelerine ulaşılabilir bir mesafede yer almaktadır.

*Hurghada’ya gitmek için dalgıç olmanız gerekmiyor. Kızıldeniz’de tekne gezintisi, snorkelli veya snorkelsiz yüzmek, denizaltında rengarenk balıklar ve deniz canlılarını görmek, güzel bir havada rüya gibi plajlarda uzanmak, ayrıca Nil Nehri’nde gece gemide kalmalı veya günlük Nil turu yapmak ve çöl safarisi tercihleriniz arasında yer alabilir.

*Ayrıca balayı turları arayanlar, Miami, Maldivler, Bali, Tayland, Cancun gibi ulaşımı çok uzak yurt dışı turlar arayacaklarına hem yakın, hem uygun fiyatlarla 3 veya 4 günlük güneş-deniz tatili yapabilir, özel balayı fotoğraf çekimlerini bu doğa harikası yerde gerçekleştirebilirler.

*Hurghada çok uygun fiyatla deniz-güneş tatili yapabileceğiniz bir şehir. Her şey dahil oteller, apartlar da Türkiye’den çok daha uygun fiyatlarda…

*Ayrıca yine Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm El Sheikh sadece turistik otellerle dolu deniz kenarı bir bölge iken Hurgada’da bir şehir merkezi bulunmakta, Mısır halkının günlük yaşamını ve kültürünü de daha yakından görebiliyoruz…

*Ulaşım çok kolay; sadece 3 saatte İstanbul’dan direk uçuş ile ulaşabiliyorsunuz.

*Alışveriş yapmak isterseniz -pazarlık yapmak şartı ile- uygun fiyatlar bulabilirsiniz.

Bu arada diğer bir tatil yeri, Sharm El Seyh’de Kızıldeniz’de dalgıçlar için bir cennet. Orayı da gezmek ve Hurghada ile karşılaştırmak isterseniz yazım linkte.

Sharm El Sheikh Gezi Rehberi: Kızıldeniz’de Sualtı Cenneti

Hurghada’ya Ulaşım

Hurghada’ya THY ve Pegasus Havayolları’nın İstanbul’dan direkt uçuşu bulunmakta ve yolculuk sadece 3 saat sürmekte. Ayrıca Egypt Air ve Air Cairo Havayolları’nın da uçuşları alternatifler arasında. Ancak en uygun fiyatlı uçuşun Pegasus Havayolları tarafından sunulduğunu belirtmeliyim. 

Geçen yedi yıl boyunca Hurghada Havaalanı da daha düzenli, temiz ve uluslararası uçuşlara yakışır bir kimlik kazanmıştı.

Otele Ulaşım (Taksi Şoförlerine Dikkat) ve Otelimiz

Hurghada’ya ilk uçuşumuzda, uçakta yanımda oturan Alman genci ile Hurghada hakkında sohbet ederken “taksi şoförlerine dikkat edin anlaştığınız fiyattan paranızı verin ve tartışmaya girmeden hemen uzaklaşın” diye uyarmıştı. Bu durumu havaalanında daha ilk taksi deneyimimizde yaşadık. Bir taksi ile 20 dolara anlaştık; taksiye bindik ve daha havaalanından çıkmadan taksi şoförü otopark ücreti nedeni ile 10 dolar daha vermemiz gerektiğini söyledi. İtiraz edince de bağırmaya başladı. Sonunda 5 dolar fazla vermek zorunda kaldık. Otelimiz havaalanına 7 km uzaklıkta olduğundan makul fiyat aslında 10 dolar idi.

Hurghada üç ana bölgeden oluşmakta; El Dahar eski şehir bölgesi, Sakkala yeni ve modern turizm merkezi, Sahl Hasheed ise otel, alışveriş merkezleri ve mağazalardan oluşmakta. Biz her iki gidişimizde de Azur Otel’de kaldık. Otelimiz “Bel Air Azur Resort” Sakkala’da önemli bir cadde olan Sheraton Caddesi’nde, deniz kenarında 4 yıldızlı bir otel. Mısır’da hijyen nedeni ile dışarıda yemek yemenin riskli olacağını düşünerek herşey dahil hizmet veren bir otel tercih etmiştik. Otelin açık büfe yemekleri zengin çeşitli ve lezzetliydi. Mısır mutfağının yanı sıra dünya mutfağından da lezzetler boldu. Biz öncelikle Mısır mutfağını denedik. Yemekler ve kullanılan baharatlar damak tadımıza uygundu.

Otelin incecik kumlarla kaplı plajından Kızıldeniz’in ılık sularına kendini bırakmak doyumsuz idi hele aylardan kasım ise…

Gezelim Görelim

Luxor Gezisi

Hurghada’nın çok sayıda turist çekmesinin öncelikle güneş, deniz tatili olduğu düşünülebilir. Aslında Kızıldeniz’de yer alan diğer turistik şehir Sharm El Sheikh’de aynı özellikleri ile ilgi görmektedir. Ancak Hurghada’nın Sharm El Sheikh’e göre en cazip yönü antik Mısır’ın en önemli tarihi  alanı Luxor’a yakınlığıdır. 

Luxor Hurghada gezisinde veya Hurghada’yı kapsamayan Mısır gezisinde mutlaka görülmesi gereken bir bölge. Bölge Giza Pramitleri’nden bile daha etkileyici gelebilir. Bizim için gerçekten öyle idi. Hurghada’dan Luxor’a günü birlik turlar düzenlenmekte. Biz çok erken saatte saat 5’te yola çıkarak tüm günü burada geçirdik. Aslında bir gece kalmalı bir tur alınsa bu bölge daha rahat gezilebilir.

Luxor dünyanın en eski en büyük açık hava müzesi. Antik Mısır’da Orta ve Yeni Krallık döneminde başkent Thebes şehri ve Tanrı Amon inancının merkezi bu bölge idi. Thebes M.Ö 2100 yılından itibaren 1500 yıl Antik Mısır’ın başkenti olan bir şehir, M.Ö 663 yılında Asurluların işgaline uğramış. 

Thebes Nil Nehri’nin hem doğu hem batı yakasında kurulmuş bir şehir. Doğu yakasında Karnak ve Luxor Tapınakları yer alırken, batı yakasında Krallar ve Kraliçeler Mezarları, Hatshepsut Tapınağı yapılmış.

Luxor’un merkezinde bugüne kadar dünyada yapılmış en büyük tapınak olan Karnak Tapınakları bulunmakta. Karnak yapımı 2000 yıl süren, çok büyük ve görkemli tapınaklar şehri. Her firavun eklemelerde bulunmuş, 10 metre yüksekliğindeki 134 adet dev sütun 12 farklı firavun tarafından yaptırılmış.  Devasa sütunlar, sütunlar üzerindeki figürler, duvarlardaki hiyeroglifler, devasa heykeller ile görkemli, baş döndürücü bir tapınak karşılıyor gelenleri.  

Karnak Tapınağı’nda tek parça obeliskler (dikilitaşlar) yer almakta imiş. Günümüzde bir tek obelisk kalmış. İstanbul Sultanahmet’te ve Paris’te meydanları süsleyen obelisklerin Karnak Tapınağı hazinelerinden olduğunu belirtelim.

İstanbul Sultanahmet’teki obeliski M.Ö 1600 yılında, Firavun 3. Thutmosis, hükümranlığının 30. yılı onuruna tapınağın kapısına diktirtmiş, M.S 390 yılında Roma İmparatoru I. Teodosius İstanbul’a getirtmiş.

Bu arada Paris’te Concorde Meydanı’na dikilenin öyküsü ise Osmanlı döneminde geçiyor. Mısır Hidivi  Kavalalı Mehmet Ali Paşa, 1836 yılında Fransa Kralı Louise-Philip’e hediye ediyor bu Mısır obeliskini. 3000 yıl önce II.Ramses adına yapılan taşın üzerinde ‘Gökler var oldukça senin anıtların da var olacak ve senin adın gökler durdukça duracak’ yazısı yer almakta.

Karnak bir tapınaklar kompleksi. Karnak Tapınağı’na 3 km uzaklıkta Luxor Tapınağı inşa edilmiş. Eskiden iki tapınak arası sfenksli bir yol ile birbirine bağlı imiş. Luxor Tapınağı 9. Firavun Amenhotep tarafından tanrı Amon-Ra adına M:Ö 14. yy’da yaptırılmış. Daha sonraki firavunlar da eklemeler yapmışlar. Müslüman Araplar da içine cami yapmışlar. Mısır’da içinde cami olan tek tapınak burası. Müzeler de Luxor Tapınağı yanında yer almaktadır. Biz müzeleri gezmeye zaman ayıramadık.

Karnak ve Luxor Tapınaklarının Nil Nehri’nin doğu yakasında olduğunu belirtmiştik. Nehrin batı kıyısında da kutsal mezarlar yer almakta. Tapınak ziyaretleri sonrası bir tekne ile Nil Nehri’nin karşı tarafına geçiyoruz.

İlk sırada Mısır’ın ilk ve tek kadın firavunu Hatshepsut’un  tapınağına gidiyoruz. Babası firavun olan Hatshepsut üvey kardeşi ile evlenmiş. İktidara sahip çıkacak bir erkek çocuk doğuramamış. Bu arada kocası ölünce kocasının başka bir kadından olan oğlu tahta çıkmış. Ancak çocuk küçük olduğundan ülkeyi Hatshepsut yönetmiş.  Çok güçlü bir kadın olan Hatshepsut ülkeyi başarı ile yönetmiş ve refahı arttırmış. Onun zamanına kadar firavunların erkek olması gerekmekteymiş. Daha erkeksi görünmek için erkek kıyafetleri giyip sakal takarmış. Yukarıdaki heykeller Kahire Mısır Müzesi’nde sergilenmekte.

Yüksek bir yere inşa edilen tapınağının da haşmetli bir görünüşü vardı. Anıtkabir mimarisinde eski Mısır tapınaklarından, özellikle de Karnak’tan etkilenilmiş olduğu bazı kaynaklarda belirtilmektedir. Eski Mısır tapınaklarında görülen düz masif kolonlar, tapınağa giden sfenksli yollar ve lahit odası benzer şekilde Anıtkabir’de de yer almaktadır. Sadece Karnak değil, Hatshepsut Tapınağı’nın mimarisi de Anıtkabir’i anımsatmaktadır. Bu esinlenme Anıtkabir rehberinde de belirtilmiştir (www.anıtkabir.org. Erişim Tarihi: 17-12-2015)

Hatshepsut Tapınağı sonrasında Kraliçeler Vadisi’nde yer alan üç mezarı gezdik. Kraliçeler Vadisine kralların eşleri gömülmüşler. Bu mezarların arasında en ünlüsü kraliçe Nefertiti’nin mezarı.  Mezarlardaki mumyalar tabi ki dünyaca ünlü müzelere taşınmış. Mezarlar duvarlarındaki resimler, içerisi ve vadi yine de görmeye değer.

Luxor gezisinde en heyecan veren yerlerden biri de Krallar Vadisi. Yeni Krallıktan önce firavunlar Giza Piramitlerine ve Nil Deltası’na gömülürlermiş. Bu dönemden sonra daha korunaklı bir alan Krallar Vadisi seçilmiş. 

Vadide bugüne kadar 62 mezar bulunmuş, 30’u ziyarete açık, giriş bileti ile üç mezar seçip gezilebiliyor. Bu mezarların içinde en ünlüsü Tutankamon’un mezarı, ancak bu mezarı gezebilmek için ektra ücret ödenmesi gerekiyor. Tutankamon’un Mısır tarihinde en önemli, güçlü bir firavun değil, aslında 9 yaşında tahta çıkmış 18 yaşında ölmüş. Mezarın asıl özelliği 1922 yılında mezarın talan edilmeden tüm eşyaları ile bulunması. Mezardan çıkan hazineler Kahire Mısır Müzesi’nde özel bir odada sergileniyor. Bu yıl Tutankamon’un hazinesinin bulunmasının 100. yılı, biz de bu Kahire Müzesi’nde gördük bu hazineyi. İnanılmaz göz alıcı eşyalar, takılar süsler vardı. Ancak bu bölümde de fotoğraf çekmek yasak idi. Ben yine de müzede çekebildiğim fotoğrafı ekleyeyim.

Mezar koridorları ve odalarının duvarları firavunun hikayesini anlatan hiyeroglif ve kabartmalarla süslenmiş. Firavunlar mezarlara değerli eşyalar ile gömülmüşler ancak çoğu yağmalanmış, yağmalanmadan ulaşılabilenler eşyaları ve mumyaları müzelerde sergilenmekte. 

Luxor gezisini Nil Nehri üzerinde Mısır’a özgü hibiskus çayı eşliğinde güneşi batırarak sonlandırdık. Antik tarih hazinelerinin üzerine doğanın hediyesi Nil Nehri gezisi başka bir lezzet oldu.

Mısır gezinizi Nil Nehri’nde gemi ile yapmak isterseniz detaylı yazımız da linkte. Nil’de Gemi İle Antik Mısır’a Yolculuk

Hurghada Marina 

Hurghada Marina herhalde şehrin en Avrupai yeri. Bizim dikkatimizi şık teknelerin görüntüsünün ötesinde temizliği, düzenliliği ile çok sayıda restoran ve kafelerin varlığı çekti. Biz yemeklerimizi otelde aldığımız için dışarıda yemek yemedik. Dışarıda yemek yemek isteseydik, temizliği açısından bu şık restoranları tercih edebilirdik. Biz akşam üzeri sadece kahve içmeye uğradık. Kahvenin yanı sıra Arap nargilesi içilen yerler de bulunuyor. Nargile bizim ilgi alanımız dışında idi.

Al Mina Cami

Marina’nın hemen yanında Hurghada’nın en büyük camisi Al Mina Cami bulunmakta. Cami büyüklüğü ile şehrin her yerinden görünüyor. Tarihi bir cami olduğunu söyleyemeyeceğiz, 2012 yılında açılmış. Kızıl Deniz bölgesinin en büyük camisi. Bu küçük şehirde de şehrin içinde çok sayıda cami bulunmakta, liman kenarına bu kadar büyük bir cami ile şehrin siluetine damga vurmak istenmiş belli ki. 

Kıpti Katedrali Saint Shenouda

Şehirdeki ikinci önemli dini yapı olan Kıpti Katedrali Saint Shenouda şehrin özgün yapıları arasında. Katedral eski şehir El Dahar bölgesinde. Yeni, bakımlı, içi aydınlık kilise gezilebiliyor.

Giftun Adası

Giftun Adaları Hurghada’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Bölge koruma altında olan iki adadan oluşuyor. Büyük ada Giftun Kebir halka açık; küçük Giftun ise askeri bölge olarak ziyarete kapalı. Giftun Kebir’e Marinadan tekne ile 45 dakikalık keyifli bir deniz yolculuğu ile ulaşılıyor.

Ada denizin ortasında bir çöl gibi. Adanın ortasında sadece bir palmiye ağacı, kumsalı, berrak ve masmavi bir denizi var. Tekneyle ilerlerken denize atlayıp yaptığımız snorkel dalışları ile çok keyifli zaman geçirdik. Rengarenk balıklarla birlikte yüzdük.

Halka açık adada iki özel plaj var; Paradise ve Mahmya Plajları. Her iki plajda da güzel düzenlenmiş restoranlar ve şezlonglar var. İki plaj birbirinden sınırlar ile ayrılmış; ikisinin ortasındaki plaj ise ücretsiz. Satın alacağınız turun program ve fiyatı gideceğiniz plaja göre değişiklik göstermekte. Paradise ve Mahmya plajlarına yapılan tekne turlarının fiyatları 40-50 dolar civarında. Bu turda yemek plajdaki restoranda yenmekte. Bizim aldığımız tur için 15 dolar ödedik. Yemeğimizi teknede yedik ve şezlong kullanmadık. Tekne ile gelirken yolda iki kez şnorkelle dalış yaptık; adada 1,5 saat kalıp ücretsiz plajda yüzdük ve incecik kumların üzerinde oturduk; bu da çok keyifliydi.

Denizaltı ile Kızıldeniz

Kızıl Deniz’de broveli dalgıç olmadığımızdan deniz altındaki resifleri ve canlıları yakından görmenin en güzel yolunu bulduk. Simbat şirketinin Afrika ve Ortadoğu’da tek olan denizaltısı ile dalış harika bir seçenek olarak karşımıza çıktı. Yarım gün süren bu program için kişi başı ödediğimiz 50 dolar yüksek bir rakam gibi görünmekle birlikte, bu gezi hayatımızda yaşadığımız en ilginç deneyimler arasına girdi. 

Denizaltı 22 metre derinliğe kadar inebiliyor, 44 kişi alabiliyor. Yuvarlak camlarının önünde deniz Kızıldeniz renklerini, canlılarını seyre daldık. Derine inince çevremizi rengarenk ve farklı boylarda balıklar sardı. Bir dalgıç pencerelerin önünde balıklara yem verince camların önü balıklarla doldu. Denizin altında ilerlerken bir tekne batığı gördük. Böyle geziler için özel olarak mı batırıldı, yoksa gerçekten eski bir batık mı; anlayamadık. Tüple dalamadığımız için denizin altını bu şekilde görme şansımız olmayacaktı. Böylece Kızıldeniz’in derinliklerinde rengarenk balıkları ve resifleri görmüş olmak ayrı bir heyecan verdi.

Kum Müzesi

Hurghada gezimizde görülecek yerler arasında Kum Müzesi de yer almaktaydı.  Müze sadece kum ve su ile yapılmış çok büyük heykellerden oluşuyor. Tarihi ve popüler kültür karakterlerinden oluşan heykeller açık havada sergileniyor. Müzenin giriş ücreti 10 dolardı. Kapıda ücreti öderken aramızda Türkçe konuştuğumuzu duyarak yanımıza gelen Orhan müzenin fotoğrafçıymış. Ondan müze müdürünün de Türk olduğunu öğrenince çok şaşırdık. Müzenin sahibi Vahdet bey ile tanıştık; bize özel Türk indirimi yaptı ve müzeyi kendisi gezdirdi. Benzeri bir müzeyi Portekiz’de gördüğünü, Mısır’da yağmur yağmadığı için buraya böyle bir müze yaptırdığını anlattı.

Müze koleksiyonu 42 heykel ve 17 adet kabartmadan oluşuyor. Heykeller alanında ünlü sanatçılara yaptırılmış. İstanbul’un fethini konu alan bir heykel de müzede yerini almış.

Alışveriş

Fiyat araştırması yapmadan bir şey satın almayın! Zira satışta birinci ilkeleri turist kazıklama… En az üç dükkana sorup en düşük fiyatın üçte birine istediğiniz ürünü satın alabilirsiniz. 6 kişi bol bol alışveriş yaptığımız için bu konuda epeyce deneyim kazandık.

Yurt dışı gezilerimde büyük markaların olduğu alışveriş merkezlerine mümkün olduğu kadar girmemeye çalışıyorum. Genellikle ülkelere özgü ürünler almayı tercih ederim. Mısır’da hiyeroglif ile adınızı yazdırabileceğiniz bileklik, kolye kartuşlar, yerel desenli elbiseler, şallar ve pareolar alınabilir. Bu arada şüphesiz papirüsler ilginizi çekecektir. Her boy ve fiyattan papirüsler bulabilirsiniz. 

Ünlü parfüm markalarının kokularına benzer esanslar da bol miktarda. Ancak dikkat 20-30 Euroya satılan küçük şişelerdeki parfümlerin kokularını dükkanda denediğinizde yoğun kokusunu alıyorsunuz. Ancak satın aldığım kokuyu evde açtığımda kalıcı bir kokusunun olmadığını gördüm. 

Mısır’ın kutsal böceği olan Skrabe yaradılış, üreme, reenkarnasyon, ölümsüzlük ve yenilenme anlamına gelmektedir. Mısır’da sıkça bu böceğe rastlayacaksınız. Bu böceğin biblo ve takılarının yanı sıra, Tanrı Ra’nın gözü, Nefertiti sembollü objeler ve mercan, lapis gibi değerli taşlardan yapılan takılar alınabilir.

Hurghada’da yeterli zamanımız olduğu için keyifle küçük ve otantik dükkanlardan alışveriş yaptık. Benim alışveriş tercihlerim aşağıdaki fotoğrafta yer almaktadır.

Hurghada’da Nelere Dikkat Etmeliyiz

Mısır’ın para birimi Mısır Poundu. Birçok ülkede hemen havaalanında paranızı bozdurup otele ulaşımınızda yerel para kullanırsınız. Mısır’da Dolar ve Euro hemen her yerde geçerli. Küçük dükkanlarda, sigara alırken bile hangi para ile ödeyeceğinizi soruyorlar ve üç para birimi ile fiyat veriyorlar. Her dükkan sahibi kendine göre bir kurdan fiyat veriyor. Bu nedenle, her para birimi geçse bile, paranızı Mısır pounduna çevirip yerel para ile ödeme yapmanız daha avantajlı olabilir.

Taksiye binmeden önce mutlaka sıkı pazarlık yapılmalı; ayrıca büyük para verip parayı onların bozmasını bekleyip sıkıntı yaşamayın. Taksi şoförleri yolculuk sırasında saatlerce cep telefonları ile yüksek sesle konuşabilirler, arabada sigara içebilirler, çekirdek çitleyebilirler, hanımsanız ön koltuğa geçmenizi teklif edebilirler. Bunlar bizim yaşadıklarımız; daha farklı deneyimler yaşayanlar da vardır eminim. Bunlara takılıp sinirlerinizi bozmayın.

Turistik bir şehir olmasına rağmen çok az sayıda çalışan Mısırlı kadın gördük; sokakta yürüyen kadına bile rastlamadık diyebiliriz.

Sokakta, alışverişte ve otelde herkes nereli olduğunuzu soruyorlar; Türk olduğumuzu duyunca önce “biz Türkleri çok severiz” diyorlar. İkinci cümle “Hasan Saş yavaş yavaş” oluyor. Önceleri güldük, sonra niçin böyle dediklerini sorduk. Bazıları güldü, bazıları ise anlamını bilmediklerini söylediler. Gülüşlerinden çok hoş bir anlamı olmadığı seziliyordu.

Tek başına seyahat eden kadın turistlerin burada sıkıntı yaşayacaklarını deneyimlerimiz ile anladık. Yabancı internet sitelerinde de hanım turistlere uyarılarda bulunulduğunu okudum. Kadınların yanlarında erkeklerle veya organize turlar ile seyahat etmelerinin uygun olacağını düşünüyorum.

Hurghada’da Yapamadıklarımız

Hurghada’da 8 gün kalmamız ve sürekli aktif olmamıza rağmen yapamadıklarımız:

Çölde safari
Akvaryum gezisi
El Gauna Bölgesi gezisi
Mısır gece eğlencesi 

11 COMMENTS

    • Otelde de satılıyordu turlar. Biz otel yerine otelin karşısında bir seyahat acentasına gittik. Sahiibi güven verdi, tüm turlarımızı biraz da pazarlık yaparak ondan satın aldık.

  1. Şahsen daha yeni geldim Mısır’dan. Dört kız arkadaş gittik. Hiç kimse rahatsız etmedi. Bazı satıcılar hediyelik almamız için birkaç kere soruyor ama asla rahatsız edici bir hareketleri olmadı. Evet ısrarları kötü ama bu çok sık karşılaştığımız bir durum olmadı. Ayrıca hurghada gayet güvenli sharm da. Luxor turistik bir nokta zaten i, biraz da büyük olduğu için özel araç ya da turla gitmek mantıklı. Kahire az karışık ama birkaç kişi ile gidince bir sorun olacağını sanmıyorum. Çok ara, izbe noktalara girersen İstanbul’da da başına bir iş gelir. Gezeceğin yerler belli oralara gittiğinde herhangi bir problem olmayacaktır. Bu tüm ülkeler için geçerli. Aynı şeyi İran için de yazıp çiziyorlar ama dünyanın en güvenli ülkesi olabilir bence. Tek asla gidilmez yazanların cidden mantığını anlayamıyorum.

    • Haklısınız, tabi ki yolda taciz söz konusu olmuyor. Yine de bazı erkeklerin bakışı ve sataşması ile karşılaştık. Hurghada ve Sharm El Seyh çok turistik yerler. Ancak taksi ile Luxor’a gitmek söz konusu değil diye biliyorum. Bir tur şirketinden tur almak zorundasınız, tur otobüsleri sabah çok erken saatte hep birlikte yola çıkıyorlar. Ayrıca tur otobüslerinde bile polis bulunuyor. Yolda kpntroller oluyor. Kahire sokaklarında akşam saatlerinde yalnız kadınların dolaşması çok güvenli olmayabilir.

  2. Gerçekten güzel bir yazı olmuş teşekkürler.ama ben en ideal hangi aylarda gidilebilir diye sormak isterim .

    • Çok güzel, rahatsız edilmemişsiniz. Biz başka ülkeler ile karşılaştırdığımızda Mısır erkeklerinin tarzını rahatsız rahat edici bulduk. Tabi ki fiziki bir taciz söz konusu olmayabilir.

Yorumunuzu Buraya Yazabilirsiniz

Yorumunuzu Giiniz
Please enter your name here