Ume Cicekleri

Japon Sakuraları (kiraz çiçeği) baharın müjdesi sayılıyor. Mart-Nisan aylarında kiraz çiçekleri ile parklar, bahçeler, yollar pembe, beyaz dantellerle bezenmiş bir görüntü sunuyor.

Bu yazımda size Japonya’da baharda sakuradan önce açan pembe, beyaz, kırmızı çiçekleri ile çevreyi süsleyen başka bir ağacı, yaban eriği ‘ume‘ yi tanıtmak istiyorum. 

Sakura harika çiçekleri ile göze hitap ediyor ama ağacı meyve vermiyor. Ume ise çiçeği ile göze hitap ederken meyvesi ile değişik lezzetler sunuyor. Nasıl mı, bu sihirli meyve çiğ olarak yenemese de içki olarak içki severleri mutlu ediyor, ayrıca meyveden yapılan bir tür turşu temel besin maddemiz pirincin yanında katık oluyor.

Neden “ume”yi tanıtmak istedim. Bu hafta eşim   açmış ‘ume’ ağaçlarını görmek için Wakayama’daki Minabe Plum Forest’e gitme önerisinde bulundu. Bahçemizde çiçekleri açmış iki ume ağacı vardı. Yine de yüzlerce, belki binlerce ume ağacından oluşan ormanda çiçekleri görmek ilginç olacaktı.

Pazar sabahı erkenden araba ile yola çıktık. Japonyanın en büyük adası olan Honshu’nun güneydoğusundaki Wakayama şehrinde Minabe bölgesine ulaştık. Wakayama, Japonyanın büyük şehirlerinin yanında taşra sayılabilir.

Ancak, ormanlarla kaplı dağları, yaylaları ve vadileri ile harika bir doğası var. Dini açıdan önemli bir merkez ve tarihi açıdan da önemli. İleride başka yazılarımda daha detaylı söz edeceğim bu bölgeden. Aslında daha önceki Kimidera Tapınağı yazımda bahsetmiştim. 

Bu kez,  doğal ve özel  iki besinden söz etmek istiyorum. Ume-shu ve umebosni; her iki besin bugünlerde pembe, beyaz ve kırmızı çiçeklerle Minabe’nın dağlarının yamaçlarını süsleyen ume ağacının yani yaban eriğinin meyvesinden yapılıyor.

Çiçekler meyveye döndükten sonra meyve yeşilken toplanıyor, alkol ve şeker ile büyük küplere veya kavanozlara konup kapağı kapatılıp birkaç ay bekletiliyor. Şeker eriyip alkolle karışınca içindeki meyve yumuşuyor. Alkol oranı % 10-15 civarında, sarımsı renkte tatlı bir içecek ortaya çıkıyor.

Ume mevsiminde süper marketlerde meyve, katı şeker, alkol içeren kavanoz seti satılıyor. Bu set ile evde kendiniz de ume-shu yapabilirsiniz. Ben de birkaç kez denedim ve çok lezzetli içecek üretmeyi başardım.

Tabii bu içkiyi üretip pazarlayan şirketler var, süper marketlerde satılıyor. İçki içilen mekanlarda da bulunuyor. Sek ya da buz ile içiliyor. Minabe’de içki üreten kişi ile konuştuğumuzda sade içildiğinde aromasının daha iyi hissedileceğini söyledi.

Son zamanlarda mandalin, portakal gibi turunçgillerin aroması eklenerek üretilen ume-shulardan da tatmak mümkün. Ben arada bu güzel içkiyi tadıyorum, özellikle içinde meyvesi olanı tercih edip meyvesini de yiyebiliyorum.

Sıra ‘umeboshi’ ye geldi. Yaban eriği meyvesinden ayrıca bir tür turşu yapılıyor. Erik, tuz ve shiso denilen  yaprakla birlikte küpe bastırılıp bir yıl kadar bekletilen karışım renk değiştirip ekşi ve tuzlu katık olarak sofrada yerini alıyor. Tuzlu sevmiyorsanız balla ve domatesle tatlandırılanları da bulunuyor. Ayrıca salatada sos olarak kullanılmak için sıvı hale gelmişi ve hatta reçelini de bulmak mümkün. Ume meyvesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, bazı ağaçların, çiçeklerin tozlarından kaynaklanan alerjinin etkilerini azalttığı doktorlar tarafından ifade ediliyor.

Umarım Wakayama’ya özgü yaban eriğinden yapılan içecek ve yiyeceği tanıtabilmişimdir.

Buradan Türkiye’ye ihraç edilebilse ve sizler de tadabilseniz ne güzel olur. Türkiye’de ithal soya sosu ve cup noodle satıldığına göre neden olmasın. Yoksa yolunuzun bir gün Japonya’ya düşmesi ve çiçekleri ile gözünüzün yiyecek ve içeceği ile midenizin şenlenmesi dileği ile…

Bu yazımızda Japon erik çiçekleri umeyi okudunuz, yine baharın müjdecisi  Japonya’da Sakura -Kiraz Çiçekleri  yazımızı okumak isterseniz.

 

Visits: 0

Yorumunuzu Buraya Yazabilirsiniz

Yorumunuzu Giiniz
Please enter your name here