Tülay YÜCEL, Kurucu, Editör
2015 yılı Ocak ayından itibaren kendimi bir GEZGİN olarak tanımlıyorum. Gezgin ruhum doğuştan gelmiş olmalı…Bu ruhla bugüne kadar 40’tan fazla ülke 100’den fazla şehir gezdim; ancak gezecek daha çok yer var…
Ankara Kız Lisesi’ndeyken hayallerimde uzak diyarlara hostes olup ulaşabilmeyi düşlemiş olsam da, diplomat olma düşüncesiyle Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdim. Mezun olunca da Maliye Bakanlığı’nda iş yaşamıma başladım; hiçbir gezi hayatın önümüze serdiği yollar kadar şaşırtıcı olmuyor. Bakanlıkta masa başında oturmak olmaz; başka ülkelere ulaşım yolu olmalıydı. Gerek Maliye Bakanlığı’ndaki görevim, gerekse daha sonra akademisyenlik yaşamım boyunca yok İngiltere’de master eğitimi, yok başka ülkelerdeki konferanslar, kongreler derken esas istediğim alana, gezginliğe göz kırpmışım. Geçirdiğim trafik kazası sonrası radikal bir karar alarak daha fazla gecikmeksizin başka diyarları keşfetmeye ağırlık vermeli düşüncesi ile akademik yaşamla vedalaşıp gezgin olarak yola çıktım. Özellikle Uzak Doğu’nun güzelliklerinin çekiciliğine kapılıp neredeyse her yıl o bölgedeki bir ülkeyi keşfederken bir yandan da bu anılarımı paylaşma arzum bu blogu ortaya çıkardı.
Gezdiğim gördüğüm yerleri anlatmak, paylaşmak için çıktığım yolculuğa arkadaşlarım da katıldı. Yakın arkadaşlarım olan blog yazarlarının ortak özelliklerinden söz etmeliyim. Her biri daha önceki yıllarda da gezmelerine rağmen, 40’lı yaşlardan sonra gezginliğin gezmekten farkını anlayıp keyfine vardılar. Görülecek yerleri titizlikle seçip, seyahat öncesi ve sonrası çok okuyan, planlayan, düzenli, tarih, kültür, sanat bilgisi ile ince damıtılmış zevklere sahip, ne görmek istediğini bilen kişiler…Sitemde bu özelliklere sahip arkadaşlarımın yazması çeşitlilik, renk, lezzet, bilgi ve kültür paylaşımı sağlıyor.
Esin ÖZKAN Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu, Seyahat İşletmeleri Bölüm Başkanı olarak görev yapıyor ve blogun mekteplilerinden… Gerek işi, gerekse gezme tutkusu bizlere yepyeni yerlerin bir bilenin süzgecinden damıtılarak aktarılmasına yol açmakta…
Hürol SİPAHİOĞLU ise, gerek baba mesleği, gerekse müfettişlik mesleği nedeniyle bir yandan Türkiye’yi adım adım gezerken, sık sık duyduğu, ‘benim şehrim dünyanın en güzel yeri’ sözüne şüpheyle bakıp dünyanın başka yerlerindeki güzellikleri, yaşamları ve kültürleri merak edip başka diyarlara da yolunu düşürmüş. Gezdiği yerlerdeki müzeleri, dini yapıları atlamıyor; hepsini eksiksiz gezme telaşında…
Gülten İŞÇİMEN, ABD’deki master eğitimi boyunca gezip gördüğü Kuzey Amerika deneyimini tüm dünya ülkelerine yaymış. TUBİTAK Bilem’deki Uzmanlık görevinin izin verdiği zamanlarda gittiği yerleri derinlemesine geziyor, sentezleyip bir günlük tadında bizlere aktarıyor. Çektiği nefis fotoğraflar ise yazılarının en büyük süsü…
Neriman YAŞAR gideceği yerleri gitmeden araştırıyor, gezdikten sonra tekrar okuyarak bu yerlere adeta nüfuz ediyor. Beyazid-i Bistami’nin “Hakikat aramakla bulunmaz; ama bulanlar arayanlardır” sözünü düstur edinen Neriman, gezdiği yerleri öğrendikleriyle harmanlayıp bilgece bir olgunlukla bizlere aktarıyor. Blogumuzda, Orta Doğu Neriman’dan sorulmaktadır.
Motosiklet Günlüğü’ndeki rotayı bir gün yaşayabilmeyi hedefleyen Ayşe ÇULHA, bizi sinemanın büyülü sahnesinden gezdiği yerlerin yaşantısına ustaca götürmekte… Yola çıkmadan önce gideceği yerlerdeki müzelerin en önemli eserlerini listeleyerek gezen Ayşe, Rusya gezisinden önce Rus harflerini öğrenebilmek için kursa bile gitmiş! Ayşe gezginliği ciddiye alanlardan…
Halen İzmir’de çocuk doktoru olan Turgay ÖZDEMİR ve Ege Üniversitesi Matematik bölümü mezunu olup uzun süre bankacılık sektöründe yönetici olarak çalışıp emekli olan Hepşen ÖZDEMİR, gezerek hayatı renklendirenlerden. Gezdikleri yerlerin ‘mutlaka’larını bizlere keyifle aktarıyorlar…
Master için gittiği ABD’de evlendiği sınıf arkadaşı ile Japonya’ya giden ve halen Osaka Üniversitesi Türkçe Bölümünde “Türk Kültürü” dersleri veren Nurşen KITAURA, belki zaman zaman buraları özlese de, Japonya’nın güzelliklerini içine duygusunu, tadını ve tuzunu katarak bizlere aktarmakta; Japonya hakkında her şeyi, yaşanmışlıktan gelen deneyimlerle yazıyor. Bu Japonya, başka hiçbir yerde yok!
Blogumuzun bir başka doktoru, Mikrobiyoloji Uzmanı Yıldız OKCU, gezginliğin sınırlarını genişleterek gittiği yerlerin geçmişinden, beslenme alışkanlıklarına kadar ayıntılarıyla bizlere aktarmakta…
Gezginliğe hakkını veren Oğuz BULUT, görevi gereği 2 yıl içinde 26 kez Kazakistan’a gidince Rusçayı öğrenmekle kalmayıp Rus Rock Müziği alanında da uzman olmuş. Baba mesleği valilik dolayısıyla başlayan gezginlik, Oğuz’da bir yaşam biçimi; İstanbul’dan İzmit’e gitmek bile onun için başlı başına bir heyecan. Varmaktan çok yolda olmayı seviyor diyeceğiz, ama gittiği yerlerin de hakkını veriyor. Gelibolu’yu bir de Oğuz’dan okuyun derim…
Buket AKKOYUNLU, akademik yaşamın içinde, özel bir üniversitede hem yönetici, hem hocalık görevlerini yürütüyor. Uluslararası projeler, kongreler, çalışmalar ile sürekli seyahat halinde. Albert Camus’un “yolculuk bizi kendimize geri getirir” sözünü esas alıyor; gezerek, “yeni şehirler, yeni insanlar tanıyarak her şeyin ötesinde, kendimi tanımama neden olur” diyerek yollara düşüyor.
Gezmek, okumak, film izlemek yaşamının vazgeçilmezleri. Blogda gezdiği şehirleri, okuduğu kitapları ve izlediği filmleri bizlerle paylaşıyor.
Sinema, edebiyat ve Ankara tutkunu olan Gülden AKINAY, film festivallerinin takipçisi… İzlediği yönetmenlerin filmlerindeki metaforları mitolojideki karşılıklarına kadar inceleyen ‘sinefil’ Gülden, gezgin filmlerinin de hakkını veriyor elbette…
Yine bir ‘sinefil’ olan, sadece film izlemekle kalmayıp film festivallerinde alt yazı çevirileri yapan ve ön seçim kurullarında jüri olarak görev yapan Aynur ÇIRAY, gezginlikle sinemayı birleştirip bize aktarmakta…
Blogumuzun bel kemiği Gökhan KORKMAZ 1984 yılında Hacettepe Universitesi İngiliz Dil Bilimi Bölümünde son sınıf öğrencisiyken Ülkesel Profesyonel Turizm Rehberliği ile turizm sektörüne adım atmış ve halen acentacılığın yanı sıra zaman zaman turist rehberliği de yapmakta… Web ve grafik tasarımı ile ilgilenen Gökhan, blogun teknik sorunlarıyla birebir ilgilenmekte, ayrıca gerektiğinde yazıları İngilizce’ye çevirmekte. Gezilen yerlerin sizlere aktarılmasındaki teknik aşamaları yürüten kişi…
Bizler, geçtiğimiz sokakları, yediğimiz yemekleri, gördüğümüz yerleri sizlere aktararak çoğaltıyor ve zenginleşiyoruz. Aslında gidilen yerlerin iç dünyamızda tekrar yansıtılması gibi… Bu açıdan belki de en çok kendimiz için yazıyoruz. Ama kelimelerimizin, seyahatlerinize eşlik etmesi, belki de önünüze bir kapı açması gezilerimizi daha anlamlı hale getirmekte, gezme coşkumuzu artırmakta. Keyifli gezilerde karşılaşmak dileklerimizle…